Határtalanul! 2018

Névadónk, Bethlen Gábor nyomában járva
Az 5 napos kirándulásunk korán reggel Nyíregyházán vette kezdetét. Az első megállóhely Nagyváradon áthaladva a Királyhágó volt, ahol a lombhullató erdők, fenyvesek változatos látképe tárult elénk. Kolozsvár városrészében felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát. A helyszínen történelmi szerepét, jelentőségét beszéltük meg. Mátyás szobránál csoportképet készítettünk. Élményt nyújtó látvány volt a legendás Tordai-hasadék megtekintése, miközben megismerhettük a földrajzi helyszín geológiai jellemzőit is. Esténként a szálláshelyünk Magyarigen (Ighiu) falujában volt.

Másnap, a Hunyadi család történetére hangolódva, Vajdahunyad várát indultunk megtekinteni. Déva várához tartva már a buszon elszavaltuk a Kőmíves Kelemenné című balladát. Gyulafehérváron a híres, csillag alakú, bevehetetlen erőd területén sétáltunk, és közben megfigyeltük a reneszánsz építészet stílusjegyeit.

Kirándulásunk következő napján a kelneki várhoz látogattunk el.  Nagyszeben városában megfigyeltük a szászok építészetét, kultúráját. Majd a Fogarasi havasok felé vettük az irányt, ahol tanulmányozhattuk a magashegység jellemzőit.

Negyedik napunk délelőttjén, Nagyenyeden a Bethlen Gábor Iskolában és Iskolamúzeumban voltunk. Ezen a helyen virágot ültettünk, és megkoszorúztuk Bethlen Gábor mellszobrát. Megismerkedtünk a Jókai Mór elbeszéléséből hallott nagyenyedi két fűzfa történetével, illetve, a korabeli diákok hősies küzdelmével. Izgalmas programelemünk volt a Tordai Sóbarlang látogatása, ahol a földalatti óriáskereket és más játékokat próbálhattunk ki.  

Haza utunk reggelén megtekintettük Marosillyén iskolánk névadójának szülőházát, másnéven a Veres-bástyát. Aradon megemlékeztünk a 13 vértanúról, és a szabadságharc legfontosabb eseményeiről. Utolsó állomásként pedig Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeumba tértünk be, ahol az épület négy különlegesen berendezett szintjeit figyelhettünk végig.

 

A Bethlen Gábor Iskola és Óvoda 7. osztályos tanulói